STVOŘENÍ v Květnově

3. 8. 2022

Když jsem před mnoha a mnoha lety (teď je mi 82) zpívala ve školním sboru jedné severoněmecké střední školy, skladba „Die Himmel erzählen die Ehre Gottes" (Nebesa vypravují o Boží slávě) byla jedním z našich bravurních kousků. Tehdy by mě nenapadlo, že na tento sbor a Haydnovo oratorium po tak dlouhé době znovu narazím.
„Stvoření“ od Franze Josepha Haydna – to možná málokdo ví – má ke Květnovským hudebním slavnostem blízko.

big bang

Německá premiéra oratoria v Čechách, jehož text vychází z biblických žalmů a eposu Johna Miltona „Ztracený ráj“, se uskutečnila v roce 1799 na lobkovických zámcích v Roudnici nad Labem a Jezeří, tedy nedaleko Květnova a Blatna.

Historické vzpomínky. Literární předloha ke „Stvoření“, které bude uvedené na letošním hudebním festivalu, nese název „Vzpomínky na stvoření“.
Pro původní verzi oratoria Haydn počítal se třemi sólisty, čtyřhlasým sborem a klasicistním orchestrem složeným ze smyčců, fléten, hobojů, klarinetů, fagotů, lesních rohů, trubek, pozounů a tympánů. V Květnově nebudou ani zpěváci ani sbor, transkripce Aleny Hönigové a Daily Dambrausky pro smyčcové kvarteto s cembalem inspirovaná historickými prameny představí Haydnovu hudbu ve zcela odlišných barvách.

Ale to, co dělá verzi uváděnou v Květnově tak novou a moderní, je text. Zkušený novinář a spisovatel Petr Koudelka napsal poemu, který téma „Stvoření" pojímá nejen lyricky ale i s ironií a veselostí: od velkého třesku po dnešní šumavskou obec Brnířov, která se v textu objevuje pod historickým názvem Premierschen a stala se nedávno jeho novým domovem.

Hudba Haydnova oratoria zůstává zachována, ale prostřednictvím hudební transkripce a textu Petra Koudelky vzniká něco nového a „Stvoření“ se tak stává hmatatelným projevem kreativity: Nezapomínejme, že slovo „stvoření“ pochází z latinského slova „creatio“.

Wolftraud de Concini

kostel kvetnov foto web