Bettina, výtvarná umělkyně ze zámku Batzdorf

22. 8. 2023

Bettina Zimmermann

Když se Bettina Zimmermann představí jako malířka na zahajovacím koncertě Květnovských hudebních slavností (pátek 25. srpna), můžete očekávat mnohé. Life painting je název techniky, kterou 57letá malířka, jež vyrostla v Lipsku, doprovodí a obohatí zahajovací koncert.

Obrazy k hudbě začala malovat na soukromém jazzovém koncertě. Emoce a pocity, které ji spontánně přepadaly při poslechu hudby, když se při poslechu jazzu soustředila na rytmus. Vznikl z toho katalog a například akce na téma Novalis v zámeckém kostele v Oberwiederstädtu.

K dvanácti básním Johanna Josepha Röslera přeloženým do hudby (viz blog) namaluje v Blatně dvanáct obrazů, jež bude inspirovat právě znějící hudba a slova. Bettina kreslí střídavě černou nebo barevnou tuší nebo akrylem na papír, a plátno obrazy ve formátu 30x40 cm, které budou během její práce snímány kamerou a promítány na větší plátno (originály si mimochodem můžete také zakoupit).

Bettina Zimmermannová (mimochodem dcera známého lipského malíře Paula Zimmermanna) získala svou první zakázku od Batzdorfské dvorní kapely, s níž je dodnes úzce spjata. Jednalo se o ilustrace k operám, které dodnes ráda dělá: šest až osm obrázků na jednu operu.

Mezi její „oblíbené" písně, které v pátek odpoledne zazpívají sopranistka Anna Hlavenková a tenorista Jan Kobow a zahraje Alena Hönigová (fortepiano), patří „Žít moudře nebo jen tak"", kterou napsal Christian Felix Weisse a podle níž se jmenuje i zahajovací koncert. „Nejdřív jsem chtěl žít prostě moudře: / zamračím se a je mi dobře! / Já žvanil jsem a mudroval / a hodně na morálku dal", začíná tato báseň, která je nesena ironií a radostí ze života.

Bettina dnes žije jako „matka" domu, jak s úsměvem říká, na zámku Batzdorf, k jehož obnově Batzdorfská dvorní kaple aktivně přispěla. Tento soubor, který se specializuje na barokní hudbu a hraje na dobové nástroje, letos opět hostuje na hudebním festivalu v Květnově. Na programu mají kantáty a moteta staršího Bachova rodu, které zazní v neděli, třetí a poslední den festivalu, pod názvem Světe, dobrou noc.

Wolftraud de Concini