Zindelova stezka na Blatensku

 23. 5. 2022

Osm kilometrů po cestách, které lemují tradiční kříže a sochy, boží muka, kaple, kostely a krásné hrázděné domy, ale i smrky, duby a staré lípy, které v Čechách odjakživa symbolizují domov, mír a pospolitost. Tedy v kostce Stezka Gustava Zindela, okružní turistická trasa, která začíná v Blatně a do Blatna se také vrací.

glazarovo_pole.jpgObec Blatno tento projekt dokončila v roce 2021, nechala speciálními firmami nákladně zrestaurovat zchátralé sochy a poskládat rozpadlé kříže. Tato malebná krajina Krušných hor je totiž hodna pozornosti turistů a hostů a oprášit bylo třeba také jméno místního rodáka Gustava Zindela (1883–1959), aby snad neupadlo v zapomnění.

 


Gustav Zindel ve svém ateliéru v Radenově 1935. Zdroj: Projekt Zindelova stezka.„Zindelovu boudu“ míjíme v polovině okružní cesty v Radenově. Je pojmenována po Gustavu Zindelovi, který se zde v tehdejším Rodenau narodil. Syn farmáře ve svých šesti letech projevil velký talent a nadšení pro kreslení a malbu. Po soukromých lekcích v Chomutově navštěvoval čtyři semestry norimberskou uměleckoprůmyslovou školu (ve městě Albrechta Dürera je po něm dokonce pojmenována ulice), ale poté v roce 1926 převzal farmu svých rodičů. A o několik let později postavil vedle domu svých rodičů budovu, které se říkalo Zindelbaude, hostinec i umělecký ateliér zároveň.


Vytvářel jevištní dekorace, navrhoval pohlednice a kalendáře, ilustroval knihy. Ale v centru jeho umělecké tvorby zůstávaly krajiny z rodných Krušných hor, lidové kroje a výjevy z pestrých lidových slavností, které zachytil na četných kresbách a malbách.


G. Zindel: Pohled na Radenov, pohlednice, zdroj Blatenská Blatka 2016, VI, 4Politické a historické okolnosti se podepsaly i na jeho díle. Po druhé světové válce se rodina musela odstěhovat do vnitrozemí Československé republiky a velká část jeho tvorby byla ztracena. Zvlášť tragická skutečnost pro umělce, který se vždy zasazoval pro mírové soužití Čechů a Němců.
O to cennější je proto iniciativa zastupitelů obce Blatno, kterým se vybudováním Zindelovy stezky podařilo zvěčnit umělce, který pochází z Krušných hor, Krušné hory miloval a svým uměním vzdal hold zdejší krajině a folklóru.

Wolftraud de Concini


P. S. Díla Gustava Zindela lze shlédnout v muzeích v Karlových Varech a Chomutově. Jeho tvorbu také posmrtně vyznamenala řada německých nadací.