Varhanní píšťaly

13. 6. 2023

V poslední době si člověk může adoptovat krávu, ovci nebo kozu, a stává se to stále populárnější po celém světě, nebo také les, pole, louku, strom, říční terasu, aby ochránil přírodu a její rozmanitost.

Ale varhanní píšťalu? K tomuto počinu se odhodlala obec Blatno v severních Čechách. Barokní kostel svatého Michaela Archanděla, který je jedním z dějišť hudebního festivalu Květnovské hudební slavnosti (25.-27. srpna), dostane ve víceméně dohledné době zpět své staré, původní barokní varhany, po dlouhé a nákladné rekonstrukci.

Kesselberg michaelA na to jsou samozřejmě potřeba peníze. Nejen na varhany, ale také na obnovu kostela, v němž najdou varhany opět své právoplatné místo.

Nehodlám zde psát pojednání o stavbě varhan. Je třeba říci pouze toto. Skládají se ze dvou manuálů (hauptwerk a positiv) a pedálu. Copel, Principal, Flauta, Octave, Fugara nebo Mixtur, tak zní názvy některých rejstříků. Varhany v kostele svatého Michala v Blatně mají 486 píšťal, které lze adoptovat.
Chcete tedy přispět určitou částkou a doufat, že si na vás varhaníci i posluchači vždy při hře vděčně vzpomenou?
Na linku https://www.kvetnovskehudebnislavnosti.cz/sbirka-na-varhany se dozvíte vše, co potřebujete vědět! A hlavně se můžete na chvíli stát (téměř) varhaníkem sami a poslechnout si zvuk vybrané píšťaly. Znovu a znovu. Opravdu emoce. Osobně jsem si vybrala velké B v rejstříku Flauta 4 na spodním manuále: Líbí se mi měkké, plné tóny, z nichž vyzařuje melancholie a zádumčivost.

Wolftraud de Concini